Spring til indhold

Badminton - en ’social oplukker’

Bjarne Næslevs liv har været fyldt med fjerbold. Han er formand for Jernløse Badmintonklub - en by han og familien endte i ved lidt af et tilfælde.

Bjarne Næslev åbner døren ind til den lokale grønlandske sportshal på Diskoøen, træder ind og misser med øjnene i mørket. Hallen ligner en hvilken som helst anden lille bys slidte sportshal. Der lugter lidt hengemt og er lidt nusset i hjørnerne, betontrapper og bænke breder sig hele vejen rundt om banens markerede bræddegulv. Men der er også noget andet. Korsang. Bjarne går forventningsfuldt langs med bænkene mod lyden af grønlandske stemmer og sætter sig stille og ubemærket på en af bænkene.

15 mænd og kvinder har taget opstilling på en lille scene, hvor spotlyset fanger dem i en lyskegle midt i den mørke hal. Bjarne, der er formand i sin lokale badmintonklub, ivrig badmintonspiller og sportsglad ud over det sædvanlige, læner sig tilbage i mørket. Han var gået ind for at se, om der var nogen, der spillede badminton, men føler nu at han har fundet noget, der var meget bedre.

I den næste times tid, er han skjult tilskuer til en social og meget grønlandsk begivenhed. En kulturel oplevelse, som ikke er alle forundt.

Jeg tror altid, at jeg har brugt badminton som en social oplukker, når jeg er ude at rejse. Når jeg kommer til et andet land, så leder jeg altid efter nogen at spille med. I Luxembourg, Vietnam og på Grønland. Jeg har ikke ketcheren med i kufferten, men næsten ...

Turen til Grønland er flere år siden, og han sidder nu afslappet i stolen på sin hjemadresse i Jernløse og nyder minderne fra de mange forskellige sportshaller og badmintonbaner, han har besøgt. De mange mennesker han har mødt.

En del af et fællesskab

Den 65-årige formand for Jernløse Badmintonklub folder hænderne ind foran brystet på den mørkeblå Yonex-trøje og kigger eftertænksomt gennem de blå briller. Hans strømpeklædte fødder er stukket ned i et par badetøfler, og hans krop bærer præg af et langt liv i sportens verden. Han bevæger sig let og ubesværet.

”Jeg er født op opvokset på Frederiksberg - boede dér til jeg var 12 år gammel, og mine forældre besluttede sig for at flytte ud på et landbrug i Jylland for at realisere sig selv. Vi flyttede til Thyregod i Midtjylland og dét skifte kom i høj grad til at præge mig,” siger han og nikker hen for sig selv.

Som ny dreng i byen var han nødt til at finde en metode til at komme ind i fællesskabet - og for Bjarne faldt det naturligt at forsøge sig ad sportens vej. Han begyndte med at spille fodbold og kom senere med i den lokale badmintonklub.

”Vi blev hurtigt til en lille flok. En 6-8 drenge og 4-5 piger, der altid hang ud nede i klubben. Vi gik i klasse sammen, var sammen i hallen og senere hen også på diskoteket om lørdagen. Den gang - og måske især i Jylland - var det hallerne, der var det lokale samlingspunkt. Det var hér man tog hen, når man ikke gad sidde derhjemme. Hér man fik nye venner,” siger Bjarne, der den dag i dag gør alt, hvad han kan for at få klubben i Jernløse til at byde på det samme sammenhold, som hans barndomsklub bød på.

”Det sociale i klubben her i Jernløse har absolut topprioritet. Badminton er en individuel sport, hvor du i princippet kan sidde derhjemme og melde dig til turneringer rundt omkring i landet, men det sociale element er vigtigt. Blandt andet fordi du præsterer bedre, hvis du hviler i dig selv som menneske,” siger han.

Jernløse Badminton Klub har i øjeblikket Danmarks bedste spiller under 9 år, og Bjarne fortæller at det sociale også kommer i spil i forhold til ham. Det er vigtigt, at klubben har bredden til at kunne udfordre ham og at de altså råder over nok spillere, som han kan spille imod - men det er også vigtigt for de andre i klubben, at de får mulighed for at prøve kræfter med én, der er så god som ham. Uden bredden kan den enkelte ikke. Heller ikke i badminton.

Mr. Badminton

Det var lidt af et tilfælde at Bjarne Næslev og hans hustru endte i Jernløse. Oprindelig havde de bosat sig i Aarhus, hvor de begge arbejdede i Provinsbanken, men en bankfusion bragte dem altså østpå. Der var nemlig et bankbestyrerjob ledigt i byen syd for Holbæk by.

”Vi skulle til fødselsdag på Sjælland, tog Aarhus-Kalundborg færgen og opdagede så pludselig et skilt til Jernløse. Vi besluttede os for at svinge ind forbi og kigge på det sted, hvor bankbestyrerjobbet var slået op - og jeg følte mig hjemme med det samme. Byen mindede meget om det lille samfund, jeg var vokset op i. Den friske luft, naturen og det faktum, at man kan stå og råbe ude på en mark, uden at der er nogen, der kan høre én,” siger Bjarne.

Det er nu over 30 år siden, at han tog sin kone og søn med tilbage til Sjælland. ”Da vi først ankom, gjorde jeg som jeg plejede, når jeg lander et nyt sted. Jeg meldte mig ind i den lokale sportsklub - begyndte at spille fodbold og badminton,” siger han og fortæller, at han hurtigt blev involveret i det lidt mere politiske - han blev allerede valgt ind i badmintonklubbens bestyrelse i 1990.

”Da jeg begyndte herude, var det en breddeklub, og det er det sådan set stadigvæk. Men før bestod spillerne mest af naboer, der hyggede sig en time torsdag aften - og så var der ikke mere i det. Dette har ændret sig markant. I dag har vi seniorhold og motionister, der spiller holdturnering - og i særdeleshed ungdomsspillere, der både er aktive til stævner og holdturneringer,” siger Bjarne, der kan mærke, at klubbens ambitioner er steget i løbet af årene.

”Vi har ikke nogen forventninger om, at vi vinder Danmarksmesterskabet, men vi vil gerne videre. Vi ønsker at udvikle os og angribe badmintonsporten fra forskellige vinkler,” siger han og indrømmer, at han om nogen lever og ånder for klubben.

”Jeg kunne godt forestille mig, at der er nogen, der omtaler mig som ’ham der bor oppe i klubben’ - for det er stort set dér jeg tilbringer mit liv,” siger han.

Vækst og selvværd

Bjarne Næslev er i høj grad drevet af kærligheden til den sport, han har spillet hele sit liv. Havde det ikke været for en sygdom i ryggen, Scheuermann’s Sygdom’, så havde han nok selv været én af Danmarks dygtige badmintonspillere. Men når det nu ikke skulle blive til noget, så er han nærmest lykkelig over den rolle, han har fået – især efter at han er gået på pension og dermed kan hellige sig sporten og fritiden 100 procent.

Det er formidabelt at se ungerne udvikle sig og blive så helt utroligt lykkelige, når de har været ude og vinde en medalje. Det kan de jo bruge mange steder. Til at styrke selvværdet og til at finde ud af, at der rent faktisk er noget, de er gode til i denne store grumme verden. Badminton styrker deres selvværd, udvikler deres sociale kompetencer og giver dem lyst til at præstere noget - og det er godt.

I de senere år har Jernløse Badmintonklub styrket deres position udadtil, skabt internationale fællesskaber og udlandsoplevelser for byens unge. Det begyndte med Polen, dernæst Thailand og til sommer håber Bjarne Næslev på at kunne give klubbens spillere en turneringsoplevelse i Vietnam.

”Det spørgsmål, jeg oftest møder, når jeg rejser rundt i udlandet, er ’hvorfor har I så mange gode spillere i Danmark?’, og så svarer jeg, at det hænger sammen med det unikke klub- og foreningsliv, vi har her i landet. Et klubliv, hvor det sociale skaber grundlag for, at du får trænet mere. Det er dine venner, du spiller med. Dit liv er i klubben, og det giver mening at være en del af fællesskabet,” siger han og smiler skævt ved tanken om, at badmintonen altid har været hans følgesvend - og nu også er hans søns og hans kones.

”Der er kun én ting der bekymrer mig i alt dette. Det er farligt at lade så meget hænge på én familie. Når min kone, min knægt og jeg tager på ferie, så sidder vi i den samme flyvemaskine, og falder den ned, så mister klubben sin formand, sin kasserer og sin chefungdomstræner. Det vil være et kæmpe hul i en klub som vores,” siger han og tilføjer, at netop disse tanker har fået klubben til stille og roligt at tænke i at fremtidssikre sig.



Feedback

Sidst opdateret

26.05.2021

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin